Likdoorn / Clavus

Een likdoorn is een vaak pijnlijke, conisch naar binnen groeiende eeltplek (verharde eeltkern). Deze komt voor op plaatsen waar veel en vaak druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend. Dit zorgt voor overmatige eeltvorming op een geconcentreerde plek van de voet. Een likdoorn komt vaak voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de tenen. Een likdoorn kan pijnlijk zijn, het kan voelen alsof er een spijker in je voet zit.

Een likdoorn is meestal goed te voorkomen door wrijving op tijd op te merken en schoeisel te dragen dat de juiste lengte en breedte maat heeft.

Een pedicure of medisch pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen door deze handmatig en machinaal te behandelen, het wegsnijden en frezen van de eeltpit. Deze zal dan direct verdwijnen en daarmee ook de pijn.


Eelt / Callus

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenlaag van de huid (ook wel de opperlaag). Het ontstaat van nature op plekken waar de huid last heeft van druk en wrijving. Onder de voet is vaak een dun laagje eelt aanwezig dat ter bescherming van de huid dient. Dit noemen we fysiologisch eelt. In sommige situaties blijft de hoornlaag verdikken waardoor er pijnklachten kunnen ontstaan. Dan is er sprake van overmatig ofwel pathologisch eelt. Het is dan ook van belang om te zorgen dat dit eelt regelmatig door de pedicure of medisch pedicure wordt verwijderd.

Eelt kun je nooit helemaal voorkomen. Je voeten hebben namelijk altijd een klein beetje eelt nodig om de huid te beschermen. Je kunt echter wel proberen om de huid soepel te houden. Droog na het wassen (het liefst met warm water) de voeten goed af. Zorg hierbij dat je met name tussen de tenen goed droogt. Door dagelijks de voeten in te smeren met een voetencrème wordt de huid goed verzorgd en blijft deze soepel.


Kloven / Rhagaden

Kloven in de voet zijn barsten of scheuren in de huid. Voetkloven (en hielkloven) kunnen in hard overmatig eelt, of juist in een droge huid zonder overmatig eelt ontstaan. Kloven kunnen behoorlijk diep zijn en zorgen voor pijnlijke voeten. Barsten in hard en droog eelt vereisen behandeling door een pedicure of medisch pedicure.

Regelmatig een bezoek aan een pedicure of medisch pedicure kan voorkomen dat er kloven ontstaan. Kloven zijn niet altijd te voorkomen. Het dagelijks insmeren van de huid met een goed hydraterende voetcrème zorgt er echter voor dat de huid soepel blijft. 


Schimmelnagel / Onychomycosis

Schimmelnagels kun je herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van de nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In sommige situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Houd er alleen wel rekening mee dat dit 9 tot 12 maanden kan duren en je thuis dagelijks de nagel moet behandelen.

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.

Je kunt het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

  • was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep
  • droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen. 
  • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
  • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
  • trek elke dag schone sokken aan
  • kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer
  • pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel
  • wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar
  • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s

Ingroeiende nagel / Pseudo Unguis Incarnatus

Bij een ingroeiende nagel drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig.

Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed. Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.


Voetwrat / Verrucae Vulgaris

Wratten zijn goedaardige bloemkoolachtige uitgroeisels van de huid. Een wrat is besmettelijk en kan ontstaan doordat uw voet in contact is gekomen met het humane papillomavirus. De kans op een besmetting is net als bij een voetschimmel het grootst in ruimtes waar meerdere personen met blote voeten lopen zoals bijvoorbeeld sportgelegenheden, openbare zwembaden, gemeenschappelijk douches en sauna gelegenheden. Maar besmetting kan vanzelfsprekend ook bij andere gelegenheden worden opgedaan.


Hielspoor / Fasciitis Plantaris

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die soms een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Dit wordt peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. Typische symptomen zijn pijn onder de hiel bij lang staan of lopen.

Er zijn veel verschillende manieren om hielspoor te behandelen. Welke behandeling bij jou past, hangt af van de intensiteit van je klachten en hoe lang je er mee rondloopt. Je hoeft niet altijd naar een arts of therapeut; je kunt zelf ook veel doen om hielspoor te genezen. Bijvoorbeeld door het dragen van speciale hielspoorzooltjes en hielspoor oefeningen.